reede, aprill 03, 2009

Uue aja inimesi: pastor Kevin

Pastor Kevin istub kogudusemajas – endine toidupood kesklinnast veidi eemal, kunagine müügisaal toolide ja tagasihoidliku altariga, pluss kontor – ja kirjutab ettenägelikult lihavõttejutlust. Aega ju on, natuke alla kuu, aga olulised asjad peavad saama valmis õigel ajal. Ja ta süveneb küsimustesse.
Ta on 31 aastat vana, juhib Jumaliku Ilmutuse Võimsa Väljavalamise ja Püha Risti Tallinna vabakogudust. Abielus, kaks last, kodanikunimi ­Kevins Kuusks-Kasks – mis pärineb ta padueestlastest vanemate esimestest abieluaastatest Läti NSVs.
Viimasel ajal tuntud kui Kevin Ajee. “Ajee!” on see, mida ta ütleb oma jutlustes suht tihti, sest tead ju, et see on sama, mida biitlid ütlesid, kui nad laulsid “Jee, jee, jee, i love you!” Aga ajad on teised. Mis enam biitlitest. Aga “ajee!” on ju sisuliselt seesama?
*
Kevin toksib läpakasse lauseid ja kujundeid. Lihavõttejutlus peab olema võimas. Ja tal on nüüd võimas kujund olemas. Maailma lõpp. Telekas näidati miskit ebakristlikku isemõtlejat, kes rääkis, et mingi planeedi, oli see Ubuuru või Nibuuru, või seal elavate ufokate kaasabil tuleb lõpp 2012. Ei tule, mõtleb Kevin. Enne tuleb, ta teab. Liiga liiale on kõik läind.
*
(Sel kohal püüab Kevin uuesti helistada raamatupidajale, kes väitis kaks päeva tagasi, et lepingu mustand kogudusemaja müügist on notari juures juba, aga keegi ei vasta...)
*
Kevin kirjutab edasi, teda, mitte kõige kirjandusosavamat isikut, haarab literatuurne või siis oraatorlik tung.“Ja siis hakkab taevast tuld ja tõrva sadama ja internet kaob ära ja elekter läheb ära ja pimedaks läheb ka! Ja see on sügis 2009 juba! Ja ainult õiged pääsevad taevasse peale seda kata... stroofi ... või öeldakse – kataklüsmi! Sest see kriis ei ole inimese tehtud! Selle tegi Jehoova Jumal, kes tahtis uuesti kord lahutada sikud lammastest! Ja hävitada vääritu soo lõplikult!
*
(Sel kohal tuleks hüüda kolm korda “ajee!”, mõtleb Kevin ja proovib, kuidas välja tuleb.)
*
Siis kirjutab Kevin veel vaid kavapunkte, mida rääkida. Et need, kes läksid järsku ära Olevistesse, on neetud. Ja need, kes läksid katoliku kirikusse, on eriti ära neetud. Ja endine kogudusevanem Juhan, kes läks luteri kirikusse tagasi, on kolossaalselt neetud! Ja kümnise mittemaksjad põletatakse kohe taevast langeva vedela tõrva poolt ära!
*
(ja sel kohal helistab Kevin hüsteeriliselt oma naisele ja küsib, kas Miami või New Yorgi odavpiletid on ometi võetud.)
*
Pange siis end valmis, kui Kevinit usute. Ajee, kah.